Activités

Πεζοπορίες

Πεζοπορίες

Πεζοπορίες γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιου Πηλιου. Το Μικρό συνδεεται με μονοπατι 800μ. με τον Πλατανια. Επειτα μπορειτε ν'ακολουθησετε τις διαδρομες προς τα γειτονικα χωρια του Λαυκου(ανατολικη,δυτικη και κυκλικη διαδρομη), του Προμυριου και προς το εκκλησακι του Αγ.Σπυριδωνα (κυκλικη).
Αναρρίχηση

Αναρρίχηση

Το αναρριχητικό πεδίο απέχει μόλις 2 χλμ. από την παραλία του Μικρού και είναι ορατό από την παραλία. Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο σας.
Μπορείτε να σκαρφαλώσετε εκεί όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι γιατί ο ψυχρός αέρας από την θάλασσα κάνει το σκαρφάλωμα πολύ ευχάριστο. Ενδείκνυται να πάτε απογευματινές ώρες ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο.
Παλιότερα τα βράχια αυτά μπορεί να ήταν και σπήλαιο γιατί έχει αρκετούς σταλακτίτες και τρυπάκια.

Διαδρομές

# Όνομα διαδρομής Δυσκολία Σχόλια
1. To deos tou oinopoli 5c  
2. Mausi 7b (?)  
3. Exstasy 6b  
4. Kinisi sto leuko 6b  
5. Pata to bizi 6a  
6. Barbayiannis 6a  
7. Athina 6a  
8. Andronikos 6a  
9. Rookie Jookie 6c  
10. Sqeezer 7b  
11. project 8a (?)  
12. Plati sto Aigaio (2 pitches) 6b  
13. Chara's to Kouragio sou 6c+  
14. Agnantevontas to galazio 6b+  
15. no name 7b  
16. Magitsis no name 8a (?) project
17. Dreamin Dolphin 7a+  
18. kopsi 7a/7a+

Πηγή: Climbing Greece
Φάμπειο Μουσείο

Φάμπειο Μουσείο

Το Φάμπειο Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Λαύκου Μαγνησίας.

Ιδρύθηκε το 2005 προς τιμήν του εικαστικού Θανάση Φάμπα (1922-2011).

Στη ζωγραφική του, που είναι επηρεασμένη από την αρχαϊκή λιτότητα και τη βυζαντινή αγιογραφία, κυριαρχεί η γυναικεία μορφή. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα βιβλίων του Γ. Ρίτσου, του Μ. Λουντέμη, του Η. Λεφούση, της Ι. Τσάτσου καθώς και εξώφυλλα δίσκων κλασικής μουσικής. Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται έργα ζωγραφικής (60 πίνακες) και 8 αγάλματα (από λευκό μάρμαρο Πηλίου) που αποτελούν δωρεά του ίδιου του καλλιτέχνη.
Μουσείο Ραδιοφώνου

Μουσείο Ραδιοφώνου

Το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» στο Λαύκο εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2008 και είναι ένα από τα δύο που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, με εκθέματα αποκλειστικά ραδιόφωνα.

Στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται περίπου 130 ραδιόφωνα, η πλειονότητα των οποίων δωρίστηκε από ένα Γερμανό καθηγητή πανεπιστημίου της Ελβετίας, ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, φιλέλληνα, ο οποίος αγάπησε το Λαύκο ως δεύτερη πατρίδα του, τον Βίλφρεντ Σεπς.

Το Μουσείο Ραδιοφώνου σήμερα στεγάζεται στην παλιά αποθήκη του Συνεταιρισμού, όπου είναι επισκέψιμο κάποιες ώρες της ημέρας, αλλά κυρίως κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Στάθη Σφονδυλιά στο τηλέφωνο 6970374922.
Το Τραίνο του Πηλίου

Το Τραίνο του Πηλίου

Η ιστορία

10 η ώρα στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων. Το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας αξέχαστης διαδρομής.

Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά! Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τραινάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

Η μοναδική στάση του τραίνου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει “ξεφυσώντας” και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών. Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή γεμίζει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές, αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων.

Ξεχωριστό δείγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τραίνο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.

Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Από εδω ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση. Η πιο γραφική σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα, θα δεχτεί άλλη μια ευκαιρία θαυμασμού την ίδια ημέρα, με την επιστροφή από Μηλιές στα Άνω Λεχώνια στις 3 το απόγευμα.

Διαδρομή του τραίνου – Πρόσβαση

Άνω Λεχώνια – Μηλιές

Το τραινάκι λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με ειδικό πρόγραμμα κυκλοφορίας, με 1 ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι δυνατή η κυκλοφορία του με ενοικίαση, μετά από συνεννόηση με το Γραφείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Βόλο.

Η πρόσβαση στο σιδηροδρομικό σταθμό Άνω Λεχωνίων που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο, γίνεται από το δρόμο προς Καλά Νερά, με το αστικό λεωφορείο αρ.5 της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Πλατανιδίων που κάνει στάση 50 μέτρα από το σταθμό, αλλά και με ΙΧ, καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης μπροστά στο σταθμό. Υπάρχουν καφέ πινακίδες σήμανσης του σταθμού από τον παρακείμενο οδικό άξονα.

Η οδική πρόσβαση στο σταθμό Μηλεών γίνεται μόνο με ΙΧ και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού, η κατεύθυνση του οποίου σημαίνεται με καφέ πινακίδα από τον οδικό άξονα που οδηγεί στις Μηλιές.

Για την ιστορία…

Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο.

Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.

Δρομολόγια – Τιμές – Πληροφορίες

Το τραίνο αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια στις 10 π.μ. και επιστέφει από τις Μηλιές στις 15.00 με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις διαδρομής.

Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10 €, ενώ για διαδρομή με επιστροφή κοστίζει 18 €.Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6 € και 10 €. Ισχύουν επίσης ειδικές εκπτώσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή για ομάδες επιβατών, καθώς και ειδικές τιμές για ενοικίαση του τρένου ολόκληρο το χρόνο.

Πληροφορίες για έκδοση εισιτηρίων, δρομολόγια και ενοικίαση του τραίνου παρέχονται από το Γραφείο Ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Τηλ/ Fax 24210 39723, e-mail: Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.) και από τον αριθμό 14511, ο οποίος λειτουργεί σε 24-ωρη βάση.